Manyak Türkçe Anlamı

MANYAK!
Nereden Nereye?

Benim en sevdiğim kelimelerden biri olan ''Manyak'' Türkçe sözlükte şöyle açıklanıyor: Gülünç, garip, şaşırtıcı davranışları olan. (kimse)  Hakaret sözü. Gerçekte şaman giysisi.

Öz kültürümüze, değerlerimize binlerce yıldır yapılan saldırılara dur diyebilmek, doğru bildiğimiz yanlışları, karınca misali, düzeltmek adınadır verdiğim uğraş. 

Dünyanın tek tanrılı ilk dinidir Atalarımızın dini. 
Gök Tanrı = Kök Tengri inancıdır. 
Eski Türkçe'de Tanrı sözcüğü Tengri biçiminde söylenirdi. Eskiden Kök olarak söylenen gök sözcüğü ise Eski Türkçe'de ulu, yüce, kutsal demekti. Buna bağlı olarak da, Kök Tengri /Gök Tanrı deyimi Ulu Tanrı, Yüce Tanrı anlamlarına gelir. Tanrı sözcüğü, bütün Türk şive ve lehçelerinde ortak olarak vardır. Türkçe'nin temel sözcüklerindendir. En aşağı 2500 yıllık bir geçmişi olan öz Türkçe Tanrı kelimesi, Moğolca ile birlikte kimi Asya dillerine de yerleşmiştir.Söz konusu olan tek bir yaratıcı Tanrı ve bu tek Tanrı'ya yapılan saygı dolu bir sesleniştir.

Fakat günümüzde Türk inancı genel olarak araştırmacılar ve bilimciler tarafından “Şamanizm” olarak adlandırılmaktadır. Şaman, inanç önderinin adı olduğuna göre, din görevlisini merkez alan bu adlandırma, bu inancın özüne aykırıdır. Lütfen kullanmayalım. 

Şaman doğa ile cemiyet, maddiyat ile maneviyat, reel alemle öteki dünya,toplumla ruhlar arasında bir mayatördür. O kozmik bilgileri yaşatan ve bunu insanlara ileten, O bakan değil gören kişidir. Şaman öteki dünyanın bu dünyadaki temsilcisi, unutulan gizli bilgilerin kaynağıdır.

Türk şamanlarının kuşanması olarak bilinen özel kostüm 5 çeşit giysiden meydana gelir, ''Manyak'' adında palto, maske, başlık, ayakkabı ve demir levhadan ibarettir. En önemlisi manyak olarak adlandırılan palto ve başlıktır. 
Şamanların manyak kostümü açık yakalı olup üstü demir, hayvan tırnağı, samur derisi ve diğer eşyalarla süslenmiş cübbeye benzeyen bir giysidir. Şaman elbisesi sembolik olarak üç hayvan tasviri ile kuşatılmıştır. Kuş, ayı, geyik daha eski dönemlerde de kurdu simgeleyen giysilerde olmuştur.

Şaman kostümü sadece bir merasim zamanı kuşanır, diğer durumlarda oda toplumun bir ferdi gibi giyinir. 



Yorumlar

Popüler Yayınlar